Provningar


En exklusiv resa i ostens smakrika värld

Upplev en exklusiv ostprovning i egna trevliga lokaler i Härnösand. Ost är en av världens mest uppskattade delikatesser och på vår ostprovning får du smaka på några av världens bästa ostar. Vad passar denna ost till? Hur tillverkas olika ostar? Du får lära dig mycket du inte visste om ost och vi erbjuder en spännande resa för dina smaklökar.

Vårda dina relationer med kunderna eller gör något trevligt för personalen. Att bjuda sina kunder på en ostprovning är alltid mycket uppskattat. Vi ordnar ostkvällar i era lokaler eller i våran egen lokal som vi tillhandahåller.

Ostprovning kan vara en kortare aktivitet med 6-8 ostar eller ett helkvällsprogram med upp till 18 olika ostar. Vi berättar om historiken bakom ostarna som vi provar och deras ursprung. Provningen kan hållas i princip var som helst, bara fantasin och utrymmet sätter gränserna och den kan genomföras på svenska eller engelska.

Enligt många är det osten som får vinet att sjunga, och visst är det så. Och tänk då hur många olika ostar med helt olika stil och karaktär det finns!

  • Väl utvalda föreläsare
  • Provning av ostar
  • Kex och andra passande tillbehör

 

5 BRA TIPS PÅ HUR DU LYCKAS MED ER OSTBRICKA
(Saxat ur en artikel i ostbrickan.se)

En ostbricka är en perfekt avslutning på en god middag, att få småplocka lite ostar och prata och njuta av osten. Men en ostbricka kan i sig var huvudrätten, varför inte bara bjuda över några goda vänner på en ostbricka?

1. Vad ska man tänka på?
Beroende på vad syftet är med ostbrickan så måste du tänka på vilka ostar som ska vara med. Ska ni bjuda på en god ostbricka som tilltugg eller efter en god middag så är det bra om det finns ost som passar alla vid middagen. Då kanske det inte är så bra att bara servera 3 olika sorters Roquefort, utan att man då har lite olika sorters ostar. Men om du vet att de som ska äta ostbrickan är intresserade av ostar och tycker om att smaka av nya spännande ostar så är det kul om du utmanar gästernas smak genom att bjuda på lite nya spännanden ostar. Man kan också tänka sig att man har lite olika ostbrickor som bygger på olika teman, svenska ostar eller franska ostar.

2. Ta fram ostarna i tid!
För att ostarna ska komma till sin rätt så är det väldigt viktigt att du tar fram ostarna i tid innan du ska servera dem, och då bör du ha dem framme i minst 3 timmar för att dem ska utveckla sin bästa smak och doft.

3. En lyckad ostbricka?
En ostbricka bör väl bestå av minst tre olika ostar, och försök att kombinera ostarna så att det finns någon ost för alla. Servera ostarna på ett plant fat, då blir det lättare för gästerna att skära ostarna och de presenteras på ett fint sätt. Servera dem på fatet medurs efter smakstyrka, börja med den mildaste och sen med ökande styrka. Detta för att tungan inte ska bli mätt på den starka smaken av t.ex en Roquefort när den sen ska känna smaken av en mild Brie. Servera med en kniv för varje ostsort så att inte smakerna mellan de olika ostsorterna inte blandas ihop.

4. Dryck till ostbrickan?
Här tvister de lärde, ska det vara rött vin eller vitt vin till ost? I slutändan en smakfråga där man själv bestämmer vad man tycker är godast, men det finns vissa saker som är bra att tänka på när man ska kombinera ihop vin och ost. När du ska välja vin till ostbrickan är det bra att du du tar hänsyn till ostarna, när du köper osten hos din osthandlare så fråga om tips på vin hos dem eller på Systembolaget. En enkel regel är att ju starkare osten är, desto fylligare vin passar till. Ett vitt vin med mycket syra passa utmärkt till feta och milda ostar. Rött vin, som Amarone är gott till starkare ostar. Och till Rochefort så passar det väldigt bra med en söt Sauternes, sötman i vinet matchar bra med sältan i osten . Men även ett portvin är oslagbart med sin söta karaktär som kontrast till de salta smakerna. Till getostar bör man inte servera ett rött vin, i rött vin finns det tanniner och garvsyra som inte passar med ostar som har en kraftig syrlig och skarp smak. Reaktionen kan bli att man får en metallisk smak i munnen, människor som har råkat ut för detta kan tror sig inte tycka om getostar när det i själva verket är kombinationen som inte fungerar.

5. Kex!
Servera ostbrickan med kex till osten, men dem ska inte ta överhand över ostarna, utan dem ska gärna vara neutrala och framhäva dem olika ostarna. Undantaget är när det är vinter och vi serverar ost vid juletid, då är pepparkaka med Stilton en klassiker som verkligen fungerar ihop. Tillbehör Servera gärna lite tilltugg till ostarna på ostbrickan. Goda tilltugg till ostarna är olika sorters marmelader så som fikonmarmelad eller päronmarmelad. Dessa skapar goda smakkombinationer med ostarnas olika smaker. Du kan också servera färska frukter så som fikon, och även vissa päron kan fungerar. Vindruvor kan dock vara svårt, vindruvorna kan passa till ostarna men i kombination med ett vin så kan det bli svårt att få till en lyckad kombination. Fråga gärna din osthandlare, dem brukar sälja många olika tilltugg som passar till ostarna. Ha nu en trevlig dag!

Foto: Annika Winhagen