Ostar

 

Letar du efter spännande ovanliga ostar med fascinerande smaker och dofter, ja då har du hittat rätt!

Vi kan erbjuda dig en samling av Frankrikes och Sveriges bästa get/får/ko ostar. Vi berättar gärna om hur du får en perfekt mogen Brie de Meaux, en Munster från Alsacei din hand och en smakupplevelse Askungen från Sunne i Sverige mfl!
Har du någonsin satt tänderna i en bit grottlagrad Gruyère? Karvat lite nätt på en bit rejält lagrad Parmegiano Reggiano (parmesan)? Njutit av en härlig bit spansk Manchego? Om du har det, då vet du vad en riktigt bra hård dessertost är!
Vi vill berätta mycket mer här men ser helst att ni kommer in till oss i butiken och testar våra kunskaper och varför inte be om ett smakprov. Här nedan kan ni kika på ett axplock av de olika sorters ostar vi lagerför.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

Här nedan bjuder vi Er på lite ostskola

Färskost

En olagrad färskost är frisk och fräsch i smaken. Alla ostar går igenom detta stadium, men de flesta lagras och utvecklas till någon av de andra ostfamiljerna. Grunden är naturell men de kan smaksättas med kryddor som t.ex. vitlök, valnötter, paprika, örter, pepparrot. Exempel på ostar: Brillat Savarin, Roulé, Crème Bonjour.

Hårdost

Hårdostar är pressade ostar och har en fast konsistens. För att skynda på avlägsnandet av vätska ur ostmassan läggs osten i press. Familjen är stor och har en bred variation i smak, lagring, textur och konsistens. Lång lagringstid ger en starkare smak. Exempel på ostar: Gruyère, Herrgårdsost, Prästost

Vitmögelost

Karaktäristiskt för vitmögelostar är den vita duniga ytan. Lagringen är relativt kort, endast 2-6 veckor. Osten är perfekt när den blir mjuk och smidig inuti, men den ska inte ha en rinnig konsistens. Exempel på ostar: Brie, Camembert.

Blåmögelost

Med hjälp av låg temperatur, hög luftfuktighet och speciella ostmögelarter bildas de speciella blå marmoreringar som har gett namnet åt ostfamiljen. Roquefortosten, gjord på fårmjölk, är den enda grönmögelost som ej tillverkas på komjölk. Lagring sker under 4-6 månader. Grönmögelostar är mycket känsliga för transport och temperaturväxlingar. Ostarna har ofta en kraftig sälta. Exempel på ostar: Roquefort, Gorgonzola.

Getost

Getost kallas även för chèvre och har ofta en något torr och sträv smak. Utseendet varierar. Den kan vara vit, rullad i aska eller i kryddört. Exempel på ostar: Saint Maure, Vit Caprin.

Tvättad Kittost

Under lagringstiden tvättas kittosten med en saltvattenlösning. Den ger osten den karaktäristiska orangeröda färgen samt en kraftig doft och smak. Exempel på ostar: Vacherol, Munster.